В Бургас отпада задължителното носене на предпазни маски на открито, пенсионерските клубове остават затворени.

Общинският кризисен щаб за борба с Covid-19 реши от 1 април да отпадне задължителното носене на маски на открито. Заради все още усложнената епидемична обстановка в Бургас има някои изключения от заповедта на министъра на здравеопазването за разхлабване на мерките. Пенсионерските клубове остават затворени за посещение, а в дневните социални центрове за хора с увреждания ще се допускат само индивидуални занимания без групови терапии.

Mатематик: Лесно ще стигнем 12 000 -15 000 хоспитализирани, ако отворим

От 5 април всички детски градини на територията на община Бургас ще бъдат отворени, но Общинският щаб призовава тези родители, които имат възможност да осигурят грижи за децата си в домашни условия, да го направят, за да се ограничат контактите и струпванията на хора.

istock
istock

Натоварването на Спешна помощ и здравните заведения в Бургас е все още голямо. На денонощие на спешните телефони се получават между 180 и 200 повиквания. Към настоящия момент все още има свободна леглова база в медицинските заведения, но при увеличаване броя на заболелите от коронавирус РЗИ – Бургас има готовност до края на седмицата да издаде заповед за разкриването на допълнителен брой легла в болниците в областта.

Вижте новата заповед за разхлабване на мерките от април

Призивът на медиците е хората да търсят Спешна помощ само при необходимост, за да не се натоварва излишно свободния ресурс от спешни екипи. По искане на болниците община Бургас е поръчала доставянето на кислородни концентратори за обдишване, които ще бъдат разпределени между лечебните заведения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg