"Първата голяма група защита на правата на пациентите е свързана при оспорване на решения на ТЕЛК или НЕЛК заради забавено изплащане на социално подпомагане от Агенцията за социално подпомагане“, заяви Калина Михайлова - адвокат и експерт по медицинско право пред БНР.
 
Други случаи са откази от страна на НЗОК за заплащане на лечение на деца в България и чужбина. Тези дела, за щастие, с преминаването на заплащането към НЗОК намаляха. Макар че официален ред и задължение да се предоставя тази информация или статистика все още не е наличен.
 
Случаите на липсващи лекарства последните месеци също предизвиква недоволство на пациентите и желанието им да защитават правата си, като се ангажира отговорността на държавните органи, които следва да отговарят за достъпа и достатъчния брой навременно предоставени лекарствени продукти, допълни още експертът.
 
По думите й вторият голям аспект в търсене на правата на пациентите е спрямо болници и медицински лица. Най-честите жалби са за т.нар. "лекарска грешка". В този случай пациентите най-често се сблъскват с некоректна диагностика или неправилно или некачествено лечение, особено в хирургията, където има по-голям риск от нарушаване на правата на пациентите и съответно активност с оглед защита им.
 
Има и доста оплаквания, свързани със следоперативния период при извършена хирургична интервенция.

Има се предвид некоректно проследяване, липса или неправилно изписване на лекарствени продукти, липса на описана терапия, което може да доведе до усложнения на здравето, имам конкретен случай, свързан с тромбоза, която за съжаление, води до инфаркт на белия дроб при конкретния пациент, получена заради липса на описана терапия с антикоагуланти, каза за  Калина Михайлова.

Променят помощите за пенсионери с ТЕЛК

"За съжаление, подобни случаи често достигат до нашата кантора. Най-честите случаи напоследък са именно пропуск при проведено лечение или диагностичен процес от конкретен медицински персонал, лекар или медицинска сестра, дентален лекар.
 

istock
istock

Една от хипотезите, при която човек разбира, че се е сблъскал с некоректно лечение е именно последваща необходимост от посещение при лекар за второ мнение. Друга характерна ситуация е, когато пациентът драстично влошава състоянието си и това го навежда на мисълта, че има някакъв проблем. Понякога дори не се стига до това да се замисли, защото по спешност се налага да бъде приет в друго лечебно заведение.
 
Така че, индикациите са много явни и са външни и не са свързани с това, че пациентите, поне мога да кажа за кръга на пациенти, които са при мен, не са целенасочено търсещи грешка в конкретното лечение, а по-скоро заради влошаване на състоянието, допълнителни изследвания, те установяват, че има пропуск във вече проведеното им лечение, обобщи адвокат Михайлова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg