В спешната помощ в момента работят около 6500 – 6600 души, а половината са в пенсионна възраст. Това каза пред БНР Красимир Митов, който е председател на синдикат „Защита“.
 
„Заетите в Спешната медицинска помощ са около 600 души по-малко, отколкото са необходими. Това означава, че ще има икономия от около 1 милион лева, защото парите са преведени по щатна бройка. Ние ще настояваме те да бъдат разпределени между хората, които в момента са недоволни от сумите, които получават“, каза Митов.
 
Повод за думите му е проведената в края на миналата седмица среща между представители на синдикатите и заместник-министъра на здравеопазването, отговарящ за Центровете за спешна помощ – д-р Тома Томов.
 
В протеста имаше вой на линейки в знак на протест и недоволство от условията, при които работят хората в Спешната помощ.
 

От поисканата справка от зам.-министъра стана ясна каква е цялата численост на работещите в медицинските центрове, както и по професии. Така може да стане ясно и как са разпределени парите.
 
„Оказа се, че за да бъдат удовлетворени исканията им обаче, ще са необходими още 10 милиона”, обясни Митов. „Притеснително е, че се предвижда тези средства да бъдат давани допълнително, а не като част от основната заплата. Ние настояваме за дълготрайно решение – от 2023 до 2025 година“.
 
„На този етап може да кажем, че работещите в Спешна помощ ще получат до Нова година това, което МЗ им обеща”, уточни Митов.
 
„Но в момента няма бюджет и това прави несигурно изплащането им и през следващата година. Ако дойде едно редовно правителство, може да се откаже от всичко постигнато до момента и да започнем отначало. Притесненията са сериозни и може да преминем в ефективни протестни действия“.
 
През последните 15 години проблемите на спешната помощ са занемарени и не е извършвана никаква реформа, каза синдикалистът.
 

istock
istock

„Повечето центрове са се превърнали във феодални владения на хора, които ги управляват и са се самозабравили. Това идва от държавните болници. Вижда се и липса на кадри. Младите хора не желаят да работят там заради лошите условия и ниското заплащане. Има опасност България да остане без центрове за спешна медицинска помощ. Обвиненията за това трябва да паднат върху политиците, които 32 години пренебрегват българското здравеопазване“, каза Красимир Митов.
 
Очаква се нова среща на синдикатите и заместник- министър през следващата седмица, каза Митов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg