Инфлацията удари и медицинските услуги. Увеличение в цената на прегледите, отчитат пациенти. На този фон - медици поискаха увеличение на потребителската такса и здравната вноска.
 

Йован Филиповски е македонец, който страда от астма. Често му се налага да ползва лекарски услуги, но винаги само с направление.
 
"40 лева взимат само за преглед. Взимаха. От дълги години не идвам на частно. Имам личен лекар, имам разрешително и постоянно пребиваване в България", обясни той пред NOVA NEWS.
 
Напоследък Йован наблюдава увеличение в цените на някои медицински услуги и сравнява здравеопазването у нас с това в Северна Македония.
 
Съседът му по легло в белодробната болница в Бургас е 73-годишният бургазлия Дикран Никлаян, страдащ от карцином на белия дроб. И споделя, че ако му се наложи да се лежи на място, което не работи със здравната каса, то няма да може да си позволи лечение.
Сред най-скъпите прегледи в Бургас са тези на частно в очните клиники, частните болници, които въпреки че работят със здравните каси имат такси за хоспитализация и изхранване. А прегледите на частно при гинеколози, кардиолози и пулмолози са най-скъпи, пресмятат пациентите. В бургаската белодробна болница повечето лекари работят и на частно.
 
"Те работят и на договор със здравната каса. И като имаш договор със Здравната каса имаш една и съща стойност на прегледа. Ако някой лично пожелае някъде да отиде при точно някой специалист, да бъде прегледан, то тогава той си плаща това свое желание", посочи д-р Евелина Трошанова - директор на Белодробната болница в Бургас.

Може ли личният лекар да ни вземе такса за записване на час

Това желание обикновено струва на пациента между 30 и 80 лева само за преглед при различните специалисти. Цената за чужди граждани пък на места е 50 евро. А докато едни смятат, че потребителската такса трябва да бъде вдигната, то в белодробната болница са на мнение, че тя е ненужна.
 
А иначе добрата новина е че българският пациент е започнал да си прави профилактични прегледи, което лекарите свързват с преминалата двугодишна ковид пандемия.
 

istock
istock

"Българинът се уплаши от ковида и започна да взима по-бързо решение за своето здраве и по-често ходи на доктор, което е хубаво. И от там вече имаме тежки случаи, но не запуснати. Рязко намаля заболеваемостта от туберкулоза, това което беше необичайно за нашите условия", заяви д-р Трошанова.
 
Поскъпване има още на прегледите при кожни специалисти, невролози, стоматолози, такси за изследвания и рентгенови снимки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg