Преговарящите от Европейския парламент и Съвета на ЕС постигнаха предварително споразумение за въвеждането на удостоверение за преболедувалите, ваксинираните и изследваните за COVID-19. Това съобщи пресслужбата на ЕП.

Удостоверението няма да бъде предварително условие за свободно движение в ЕС и няма да е документ за пътуване. Европейската комисия ще осигури поне 100 милиона евро за изследвания, за да се намалят сегашните цени на взимането на проба.

Кой и как ще коригира грешни данни в сертификата за ваксинацията


Държавите от ЕС се очаква да не налагат допълнителни ограничения за пътуване, като карантина или изследване, освен ако това не е необходимо за опазване на общественото здраве и като се вземат предвид научните данни, включително от Европейски център за предотвратяване и надзор на заболяванията.

Предвижда се държавите от ЕС да приемат удостоверенията, издадени в други европейски страни за ваксинираните с препарат, разрешен за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Държавите ще решават дали да приемат удостоверения, издадени в други страни от ЕС за ваксинирани с препарати, одобрени от Световната здравна организация за спешна употреба.
 
Постигнатата договореност подлежи на потвърждение от парламентарната комисията по граждански свободи на 26 май и от ЕП в началото на юни. След това ще бъде необходимо одобрение и от Съвета на ЕС, се уточнява в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg