Средно с 38 процента ще се увеличат доходите на общопрактикуващите лекари в България. Това стана ясно при подписването на анекса към Националния рамков договор. Общо 604 млн. лева повече ще отидат за финансиране на медицинските дейности, уточни министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

"В доболничната помощ се предоставя възможност за 25% по-високо финансиране, което ще изисква значително покачване на заплатите на лекарите и останалите медицински специалисти, като основните работни заплати следва да бъдат осигурени в размер, не по-малък от респективно 2 000 лв. за лекари, 1 500 за медицински сестри, 910 за санитари съгласно отрасловия Колективен трудов договор в сектор "Здравеопазване".

С подписването на анекса смятаме, че промяната на здравната система е в ход, каза министър Сербезова. По думите й 604 млн. лв. ще се влеят в системата на здравеопазването в полза на пациентите и на медицинските специалисти. Постигнатите приоритети са в областта на профилактиката и превенцията, е-здравеопазването, детското и майчиното здравеопазване, повишаване на заплатите на медицинските специалисти и балансиране на неравенствата в доходите, прозрачност на медицинската дейност, допълни министър Сербезова. Промените се правят на фона на всички кризи, но фокусът трябва да остане върху здравето и благоденствието на българите, каза още тя.
 
С 31 на сто се повишават средствата в извънболничната помощ, увеличава се броят на изследванията за пациентите, разширават се дейностите, включени в профилактичните прегледи, въвежда се нова клинична пътека за физикална терапия и грижи след лечение на коронавирусната инфекция, повишават се с 38 на сто доходите на общопрактикуващите лекари с цел привличане на млади лекари, допълни министър Сербезова.

Къде ще има ръст при заплатите обявиха синдикатите

Профилактиката ще се разшири с допълнителни изследвания за лица под и над 18-годишна възраст, като те ще влязат в сила от май, каза Васил Пандов, началник на кабинета на министър Сербезова. Повишаването на финансирането в извънболничната помощ цели да се преодолее диспропорцията и да се даде тежест на профилактиката и превенцията вместо на болнично лечение, допълни тя.
 
Ръстът на бюджета в болничната помощ се базира на ръст на стойността на клиничните пътеки и процедури, каза още министър Сербезова. По думите й целта е да се намалят свръххоспитализациите, като за тази година са заложени 1.88 млн. хоспитализации.
 

istock
istock

Пандов припомни, че болниците, които не постигнат договорените в Колективния трудов договор начални заплати на лекари и медицински сестри, ще работят по клинични пътеки, увеличени с 15 на сто, а не средно с 25 на сто.
 
Министерството работи над методика за допълнителна подкрепа на някои болници, които са определящи в даден регион, обясни заместник-министър Петър Грибнев.
 
Предстоят промени в спешната помощ, а първият хеликоптер за нуждите й се очаква в края на годината, каза доц. Тонев. Предвижда се и от линейка, транспортираща пациент, да може да се запазва легло в дадена болница, така че в нея да имат готовност да посрещнат болния, обясни той. Нашите предизборни програми се спазват с много добро темпо, каза още доц. Тонев. В края на годината ще започнат преговори за рамковия договор, по който ще се работи в предстоящите три години и в него ще можем да предложим промени, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg