Да се увеличат потребителските такси при медицински преглед предлагат лични лекари от цялата страна.

Сумата от два лева и 90 стотинки не е променяна от 2012 година. Предложението е тя да се увеличи с цели 5 лева – до 7 лева и 80 стотинки, за да достигне 1% от минималната работна заплата, съобщава Нова телевизия.

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургаско д-р Петко Желязков потребителската такса стартира през 2000 г.

Кога ще се вдигне таксата при личния лекар

"През 2012 г. бе решено таксата да бъде замразена на 2,90 лв. защото минималната заплата беше толкова. Никой не казва, че новата такса трябва изцяло да се плаща от пациента, особено пък от уязвимите групи. В момента дори много голяма част от пациентите са освободени от такси - деца до 18 г., онкоболните, студенти, учащи. Както в момента държавата поема част от таксата при пенсионерите, така може да го направи при децата", заяви тя.
 

istock
istock

По думите му има работещи, които не могат да посетят личен лекар заради ниската такса. "Ще водим преговори. Таксата се използва за обслужване на практиките, а оставащото е за личен приход на лекарите. Тя служи за коректив на свръхпотреблението на медицински услуги и ще направи достъпът до личните лекари по-свободен", смята д-р Желязков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg