Лекарствата, които се произвеждат от кръв и кръвна плазма ще бъдат изключени от списъка на НЗОК за времето на извънредното епидемично положение.

Промяната бе направена по предложение на д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ в Закона за здравното осигуряване. Според нея българските пациенти с вродени имунодефицити ще имат гарантирани лекарства.
 
Те ни сезираха, че има риск медикаментите, с които се поддържа животът и здравето им да напуснат позитивна лекарствена листа и да не могат да им се осигуряват поради нараснало потребление на кръв и плазма във връзка с епидемията от Covid-19, защото в същото време се повишава производствената цена на продуктите, каза Дариткова.

Механизмите, които сме въвели и те са тристепенни - регулиране цената и гарантиране на възможностите на бюджета на касата да ги покрива, дават разчети, коитокарат фирмата да има отрицателна цена при представяне на тези продукти на българските пациенти, допълни тя.

Кои заразени с COVID-19 пациенти не трябва да се изписвани бързо

Посочените лекарствени продукти се прилагат и при лица с онкологични заболявания, с хематологични, автоимунни и септични заболявания.

istock
istock

Изключването на имуноглобулините от обхвата на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК, през 2021 г. за периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест, се предлага с цел създаване на предпоставки за задоволяване на потребностите на пациентите от тези лекарствени продукти, особено в усложнената обстановка поради развитието на световната пандемия от COVID-19.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg