"Не беше сега моментът за въвеждането на електронните рецепти специално за антибиотиците, защото влизаме в грипния сезон, където освен грип, имаме и тежки пневмонии и хората, които се нуждаят от антибиотици са много. Проблемът е и с това, че голяма част от общопрактикуващите лекари са над средната възраст, по-трудно се справят със софтуера, а той отнема повече време за изписването на лекарствата, каза за БНР д-р Йордан Христов, директор на ДКЦ към УМБАЛ "Лозенец", общопрактикуващ лекар, кардиолог.
 
"Друг проблем е, е когато се изпише търговско наименомание на антибиотика и пациентът отиде в аптеката, ако не е посочено, че може да бъде заменен, а го няма наличен, пациенът трябва да се върне при лекаря за нова рецепта, да се нареди на опашката, за да му бъде сменен.
 
Другият вариант е да обиколи три - четири аптеки, докато намери този, който му е изписан.
 
Пациентите много често, за да не се разкарват, ни звънят по телефона, ние през това време преглеждаме болни или пишем други рецепти и става хаос.
 
Проблем има и с лекарствата за диабет за хората, които не си ги купуват по НЗОК, тъй като има някои, които не са твърде скъпи и те си ги купуваха на свободен пазар. Това са доста голяма група от хора.
 
Досега можеше да им ги изписваме на бяла рецепта или си ги купуваха на свободно, сега обаче това става само чрез електронна рецепта. Сега тези пациенти също ще трябва да идват пред кабинетите. А сме в сезона на вирусите и пред кабинетите и на общопрактикуващите, и на лекарите-специалисти в ИБМП се струпват голяма група от хора с респираторни, грипни или сърдечно-съдови заболявания, които в зимните периоди се обострят, и натовареността е огромна, каза още д-р Христов.

"Ние педиатрите подкрепяме изключително много електроннта рецепта, защото искаме нашите деца и децата, които лекуваме, след години да не придобият антибиотична резистентност. Така че, електроннта рецепта е абсолютна задължителна, коментира д-р Диана Ненчева, педиатър към ДКЦ към УМБАЛ "Лозенец". Когато родители ни звънят директно от аптеката, че го няма изписания на тази фирма антибиотик, въпреки че е дадено, че може да се замени едно търговско наименование с друго, което отговаря на същото лекарство, на практика не може, а се налага родителят да се върне при нас в кабинета, за да се изпише нова рецепта.
 

м

Какво става с първата рецепта ли - ние нямаме история на изписаните рецепти, ние не можем да поправим, не можем да изтрием, изобщо не можем да видим какво сме изписали в нашите системи. Тоест - тя остава в небитието, казва лекарят.
 
Следващото изписване започва отново - име на детето, ЕГН... -  това отнема още 5 - 10 минути - тромава е системата, каза още педиатърът.
 
Продължава обаче драмата с изписването на електронните извинителни бележки за детска градина и училище, алармира още д-р Диана Ненчева. По думите й, ако преди за една лека хрема, не се налагаше родителят да води детето за преглед, за да не се събира то с по-тежко болни деца пред кабинета, сега с електронните извинителни бележки това е невъзможно:

Пациенти остават без лекарства заради електронната рецепта

"Детето трбява да бъде задължително прегледано. В другите държави аз проверих, коагото леките настинки не налагат лечение, а само престой в къщи, родителят изпраща до училище в електронен вариант, че в рамките на до една седмица детето си остава в къщи поради хрема или нещо леко като настинка.
 
Друг пробем, който установих е, че в първите дни не сме пускали по правилния начин електронните бележки и учениците са оставали най-вероятно с неизвинени отсъствия.
 
Връщат се родители при нас след 10 дни, които са им казали, че отсъствията не са извинени. Но пък минал ли е 10 дневен период от време, тази електоронна бележка не може да бъде поправена, не може да бъде заменена, не може да бъде написана нова.
 

istock
istock

Проблемът беше при нас специалистите - когато запишеш един преглед за въпросната бележка, трябва да запишеш втори път преглед вече с корекциите, когато вече си написал бележката - тоест две действия еднакви в едно, а ние в началото записвахме един преглед, сега, за да те пусне, трябва самата бележка да бъде още веднъж записана към прегледа с корекции. Това не го знаехме в началото, поясни д-р Ненчева.
 
Електронна бележка имат право да получат всички деца до 18 години, които имат българско гражданство. Това важи и при платен частен преглед при специалист. Има случаи на частни училища, които изискват и хартиена извинителна бележка, защото софтуерно явно нямат връзка с личните лекари на децата, обясниха специалистите.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg