У нас търговия с лекарства в мрежата е разрешена само за такива без рецепта. През последните седмици обаче сигналите за нерегламентирана продажба на медикаменти в интернет значително се увеличават.

Според тях - през сайтове за обяви и групи в социалните мрежи свободно могат да бъдат закупени лекарства, за които изрично се изисква рецепта, както и такива, които въобще не се предлагат на пазара у нас.

Продават ли се незаконно лекарства в интернет?

Лекарите ще издават рецепти по телефона

Антибиотиците и част от медикаментите, които лекарите масово изписват за лечение на COVID-19, все още трудно могат да се открият в много от аптеките в страната, сигнализират зрители на NOVA.

istock
istock

След проверка може ли в интернет да се открият и поръчат медикаменти, които се предписват само от лекар без да има рецепта за тях, се установява само след няколко клика, че има няколко оферти за така търсените лекарства.

В сайт за обяви се попада на оферта за антибиотик от групата на предписваните срещу COVID-19. Цената е 35 лв.

Какво да пием при първи симптоми на коронавирус

След контакт с търговеца от обявата и запитване дали може да се получи дефицитното лекарство, без рецепта и дали има налични и други лекарства, които се предписват срещу опасния вирус се оказва, че има.

Има дори и обява на медикамент за лечение на рак – на простата при мъжете и на гърдата – при жените. Според офертата – 3 ампули – по 100 лв. за брой.

istock
istock

Платформите за безплатни обяви реагират светкавично и веднага спират всеки опит за продажба на лекарства през тях. Офертите на некоректните търговци веднага са изтрити, показва още проверката на NOVA.

Резултатът от експеримента e, че само за броени минути се постига договорка за покупка на 3 вида медикаменти без рецепта, които се изписват изрично само от лекар. Подобен тип търговия законът изрично забранява, категорични са от фармацевтичния бранш.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg