През януари срещу коронавирус ще се ваксинират първите българи. Това каза в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че ваксинирането е един от начините да прекратим COVID пандемията.

„Един колега в едно студио каза: „Ваксините са тук“ и една телевизия даваше нашия център през нощта. Много добре съм го осветил, много бях доволен, но още никакви ваксини не са дошли“, подчерта проф. Кантарджиев.

 „Ако не се направи хубава кампания тя не е успешна, не се види по цифри как след ваксинацията броят на случаите намалява, поставяме на риск ваксинационната програма за бебетата. Провали ли се кампанията за коронавируса, малко хора се ваксинират. Трябва 70 % от населението да се ваксинира. Засега правим сметка, че някъде 12% са били в контакт с вируса. Трябва още няколко милиона, за да престане циркулацията“, обясни проф. Кантарджиев.
„Ваксинирането е един от начините да прекратим тази епидемия и да престанем да ходим с маски”, добави професорът.

Кантарджиев обясни, че на 29 декември трябва Европейският регулатор по лекарствата да одобри ваксините. Едва след това те ще започнат да се разпространяват.
 

Той коментира и процента, около 48%, медици, заявили желание да си поставят ваксината.
 

istock
istock

„Това е пак висок процент, но е и малко. Една част от медиците, които бяха призовани да се ваксинират - са убедени, че като работят с болни от коронавирус са прекарали инфекцията. Това е доста вероятно”, добави професорът.

Имунолог: Страничните ефекти от ваксината не са тежки и минават до 2 дни

Проф. Кантарджиев отново посочи, че всеки има право на индивидуален избор и да решава дали да се ваксинира, или не.
 
„В нашата страна търсенето на противогрипна ваксина дойде в два момента. Когато се каза истината, че не предпазва на 100% и когато казахме, че ваксините няма да стигнат”, каза директорът на НЦЗПБ.
 
Относно фазите на ваксинация и поставянето на ваксината на служители във ферми за норки той обясни:
 

istock
istock

„Много е важно те да бъдат имунизирани, защото човек, ако заболее от коронавирус, даже и леко, вирусът може да зарази норките. При тези животни заболяването не минава като при хората. Те се заразяват обикновено през храната. Много е опасно, когато вирусът премине от човек на животно, защото може да се получи мутация и да ни върне вируса по различен начин”, разясни проф. Кантарджиев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg