„Вариантът със зелен сертификат за посещения на места, където се струпват много хора, е по-удачен според мен. Затягането на мерките е голяма абстракция. Преди година се затваряха цели градове – и какво от това. Заразата се разпространява. По-важното е, че България изостава с ваксинацията”.

Това каза в студиото на „Здравей, България” Пламен Таушанов от Българска асоциация за закрила на пациентите в отговор на въпрос кой вариант е за предпочитане – локдаун или зелен сертификат.
 
Той коментира и казуса с фалшивите COVID сертификати. „Властите трябва да се заемат с този проблем, тъй като той е сериозен и не е от сега”, посочи той.

„Нашата позиция по въпроса с мерките е ясна. Сега очакваме да видим дали властите ще спазят обещанията си. Това, което важи за всички български граждани, трябва да важи и за нас.

Трябва да се спазват ограниченията и те да се спазват за всички. Не е редно човек, който няма здравен сертификат – да идва и да ме проверява аз имам ли. Ние сме за въвеждане на зелени сертификати за всички”. Това обяви Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

Брюксел иска сертификат за посещение на обществени места

„Вариантът за пълно затваряне не даде много добър резултат. Освен това имаме и него добро – това са ваксините,. Мисля, че вариантът с тези зелени сертификати е правилният път”, посочи доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".
 

istock
istock

„Трябва да се приспособим към нуждите на обществото и мнението на експертите. Моето вътрешно убеждение е , че трябва да има зелен сертификат. Той е гаранция, че ще свалим до минимум разпространението на вируса”, заяви от своя страна адвокат Марин Марковски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg