В момента ситуацията пред кабинетите на личните лекари е трагично, има пълно объркване на потоците и няма абсолютно никакъв ред. Това заяви председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари Георги Миндов пред БНТ.
 

По думите му за лекарите е кошмар и те изнемогват. Трябва да бъде въведен пълен локдаун в София, ако искаме да оживеем и да не даваме повече жертви, настоя д-р Миндов. В момента легловата база е почти запълнена, има вече починали хора в линейките, не трябва да бъде допускана ситуацията от есента на миналата година.
 
"Въобще не трябва да си играем на мерки, мерчици и ковид зони. Трябва да бъде въведен пълен локдаун на абсолютно всичко", настоя Георги Миндов. Трябва да стиснем зъби, да не даваме повече жертви и да не умират хора в линейките като в предишната вълна, която дори я задминахме, посочи медикът.
 
Според него ковид зоните в настоящия си вид не работят и не вършат работа. Трагично е положението и никой не трябва да си прави някакви други сметки, предупреди лекарят и добави, че самите медици стават огнище на коронавируса с хаоса пред кабинетите на личните лекари.

COVID мерките в София се затягат

По отношение на ваксинацията, Миндов отчете, че има 691 000 поставени дози ваксини. Ако ги разделим основно на две имаме около 400 000 ваксинирани. 51% от лекарите са ваксинирани в София, а учителите - 26%. Само 18% от хората над 65-годишната са ваксинирани.

istock
istock

При пациентите на Миндов има желание за ваксинация само с третата бустерна доза, но не и за първата доза. Личните лекари нямат изпратени указания от Министерство на здравеопазването, заповед или нареждане да поставят третата доза, разполагат само с препоръки. Ако утре нещо стане с нашите пациенти, отиваме не знам къде, отиваме в съдебната зала, изтъкна Миндов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg