Здравните власти, директорите на Регионалните здравни инспекции и представители на Националния оперативен и Националния ваксинационен щаб обсъдиха въвеждането на допълнителни мерки в най-засегнатите 8 области в страната, в които заболеваемостта е преминала 300 на 100 000 души население. 

"Мерките, които бяха обсъждани са различни, като носенето на маски на по-открито въвеждането на по-ранен вечерен час за нощните заведения, извеждането на учениците в електронна среда,в ограничаване достъпа до моловете, фитнесите. Обсъждахме също така и налагането на карантина на влизането на български граждани и чужди граждани от високо рискови области", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Ангелов: "Затваряне" на цялата страна не е логично

"Тези мерки ще бъдат предложени на Националния оперативен щаб за отново разглеждане, с оглед хода, който трябва да предприемем - дали да бъде национален или локален. Опитахме се да стигнем до унифициран подход, но той, към настоящия етап е невъзможен, тъй като има области, които имат заболяемост под 50 на 100 000, а има области, които имат заболяемост над 500".

istock
istock

"Въпрос на дни е да имаме окончателно решение за мерките, които ще бъдат наложени на областно ниво или на национално ниво", допълни той.
 

Проф. Ангелов каза още, че при над 70% от новозаразнените е регистриран новят вариант на коронавируса и допълни, че лечебните заведения са подготвени за ръст на заболелите. В четвъртък „зелените коридори“ отново ще бъдат възстановени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg