Много е динамична ситуацията с новите случаи на COVID-19, много е възможно да се вземат решения и те да бъдат национални, посочи на брифинг днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му това може да се случи и до края на седмицата. В началото на вълната сме, но вирусът се разпространява доста бързо и трябва да сме готови за всякаква ситуация, добави доц. Ангел Кунчев. 

Как протича новият вариант на COVID-19

По думите му ръстът на заболелите от COVID-19 расте, но няма много приети пациенти в болниците. Ако продължи вирусът да протича като сравнително леко заболяване, то и последиците няма да бъдат тежки, прогнозира той. 

Главният държавен здравен инспектор препоръча всеки, който желае да се предпази, да носи маска, където прецени, да пази добра хигиена и да проветрява. Според него това е достатъчно в летния сезон. 

istock
istock

Той ще предложи нов пандемичен план, съгласно който здравните власти да предприемат мерки за безопасност. 

Сред тях са носенето на маски, ограничаване на събирането и струпването на много хора на едно място. 

Очаква се новите мерки да влязат в сила от понеделник, посочи доц. Кунчев:

Covid пик през август, маските в болниците отново стават задължителни

"В началото на вълната сме, но вие виждате, че при един вариант на вируса, който се разпространява в пъти по-бързо, нещата се променят толкова бързо и толкова неочаквано, че ние трябва да имаме готовност за всяка ситуация. Аз виждам какво става и в други страни. В Гърция е доста по-висока заболеваемостта и, както виждате, те не въвеждат кой знае какви ограничителни мерки. Никой няма да тръгне да проваля туристическия си сезон или икономиката при тази сложна и без това обстановка, но все пак, на първо място, когато се взимат решения, включително от Националната здравноосигурителна каса, трябва да мислим за здравето на хората, след това - за пестенето на средства".

Сегашният вариант на коронавирусната инфекция се предава много лесно, засяга преимуществено хора в по-млада възраст. Не се предвижда въвеждане на носене на предпазни маски за деца, добави Кунчев.

Трябва да имаме съдействието на парламента и на здравната каса, така че да можем да действаме още сега, в началото на вълната, а не след като се обяви извънредно положение и се напълнят болниците, допълни Кунчев. Вирусът се разпространява много бързо и трябва да имаме възможност за реакция. 

Кунчев посочи още, че в момента заболеваемостта от коронавирусната инфекция е по-висока от официалните данни. Темпът на нарастване е значителен в цялата страна и виждайки какво става в останалите държави, няма начин България да остане незасегната, каза още той. 

От Министерството на здравеопазването вчера направиха предложение за нормативна промяна, според което общопрактикуващите лекари да могат да издават направление за безплатен антигенен тест. Общественото обсъждане на проекта е до 11 август.

Кунчев участва в среща на представители на здравните власти на държави от Балканския регион, на която се обсъждат пандемичните планове на страните, както и трудностите, които са срещнали по време на ковид пандемията.

Най-високи стойности на разпространение сега се отчитат на остров Миконос, където положителните тестове са 40 на сто, посочи Ангел Кунчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg