„Самолетът с ваксините за България е излетял от Германия тази сутрин и вече пътува към нас. Цялата информация за ваксината на AstraZeneca беше разгледана обстойно.

Ние взехме решение да се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата, която казва, че показанията са за лица над 18 годишна възраст. Съществуват данни, че за хора над 55 години наличните данни не позволят ефикасността да бъде изчислена.

Кога се налагат нови мерки против епидемията обясни здравният министър


Ефикасност на ваксини се смята по различен метод, защото трябва да има достатъчен брой заболели. Имунният отговор обаче не показва разлика спрямо другите групи, на които е тествана ваксината.

Същото важи и за безопасността. Заключението на експертите е, че тя може да бъде прилагана и на лица над 55-годишна възраст“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той добавя, че всяка държава взема тези решение сама за себе си. Предстояло да се публикува ново изследване за действието на ваксината на AstraZeneca върху хора над 55-годишна възраст.

Това според Кирилов щяло да доведе до промяна и тези държави също да започнат да я прилагат.

Проф. Балтов: Не се спазват препоръките на щаба, това ще доведе отново до рестрикции


Колко ефикасна е ваксината на AstraZeneca?

„Има разлика между ефикасност и ефективност на ваксината. Данните не могат да се прехвърлят по проценти и да се смятат, колко хора ще бъдат предпазени от ваксината. Не можем да твърдим, че 900 хиляди души няма да имат полза от ваксината.

Когато говорим за ефикасност не трябва да считаме само разболяване. От много голяма важност е как би протекло заболяването. Данните показват, че при ваксинираните не се проявяват усложнения и не се стига до хоспитализация, което е изключително важно за овладяването на една такава пандемия“, добавя Кирилов.

Колко са поставените ваксини и колко се очаква да пристигнат в страната?

БТА
БТА

„58 888 са поставените дози у нас. От тях 17 471 са получили по две дози. Около 41 500 души са получили поне една доза от ваксините срещу COVID-19 у нас“, обясни експертът.

Попълваме онлайн заявка за ваксина в края на месеца

Той допълва, че препоръката за втората доза от ваксината на AstraZeneca e добре да бъде сложена около десетата седмица. „Информацията показва, че ефикасността е най-висока между 8 и 12 седмица.

Информацията, която получаваме от ЕК и производителите се променя доста динамично. С висока степен на категоричност имаме уверение, че през февруари ще получим 260 хиляди дози.

Те ще бъдат поставени на същия брой души и няма да пазим за втора доза. Още в края на тази седмица ще получим 31 200 дози от ваксината на Оксфорд“, обясни Кирилов.
 

istock
istock

Колко души ще бъдат ваксинирани до лятото?

„Към този момент имаме три разрешени препарата за употреба. Ако следваме този сценарий към юни месец ще имаме малко под 2 милиона души, които са ваксинирани.

Всичките условности обаче остават. 
В страната могат да бъдат ваксинирани общо около 6 милиона души. Очакваме обаче и още две ваксини да бъдат разрешени за употреба, едната от които еднодозова. Тогава този брой може да надвиши и 2.5 млн. души. Компанията Johnson&Johson е тази, която ще предлага ваксина от една доза", обясни Богдан Кирилов.

Ще ни пазят ли ваксините от новите мутации?

„Това е една от най-актуалните теми в света към този момент. Всички влагат изключително сериозен ресурс в изследване именно на тази информация. Българските специалисти също са ангажирани по темата. Ваксините ще бъдат ефективни срещу британската мутация, а за южноафриканската все още няма информация“, обясни Кирилов.

Нова пратка с ваксини срещу COVID-19 пристигна у нас

Кой ще бъде ваксиниран във фаза 3?

В трета фаза са включени участниците в изборния процес. За тях има предвидени ваксини и това ще им гарантира спокойствие докато работят. Беше взето решение да се включват и журналистите, защото ролята на медиите е изключително важна за обществото. Хората в транспортните и комуникационните сфери също ще бъдат ваксинирани във фаза 3.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg