Отварянето на молове, кина, театри и музеи не е актуален въпрос, заяви на брифинга на оперативния щаб тази сутрин ген. Венцислав Мутафчийски.
 
Ръководителят на щаба посочи, че независимо от използването на индивидуални предпазни средства, а те са задължителни в болниците, има съответен риск персоналът да бъде заразен. В COVID-отделенията заболеваемостта е по-малка отколкото в отделните отделения, отбеляза отново ген. Мутафчийски.

"По отношение на растящата заболеваемост в България - да, това е така, никой не отрича този факт. Има такива, които твърдят, че няма коронавирус в България, но има нарастване.

Системата все още може да се справи. Отпускането на мерките поставя изисквания към гражданите да проявят съвест и да носят маски в магазините и във всички оказани места - в транспорта, в затворени помещения.

Наблюдава се редовно нарушаване на тези изисквания, но би трябвало контролните органи да си свършат работата", каза Мутафчийски. 

"Не ме пуснаха в три магазина без маска. Броят на обектите на магазини и заведения е 24 хил., а в страната 72 хил. Призоваваме хората сами да мислят за здравето си. Контролният орган Българска агенция по безопасност на храните", каза Ангел Кунчев. 

МС
МС

"В редица държави е забранено да излизат възрастни хора и хора с хронични увреждания, сами може да си представите какво ще стане в България, ако се забрани това. Обсъждаме чисти коридори за пазаруване с ясните препоръки, че трябва самите възрастни хора да се самоограничат", каза Мутафчийски. 

Kога е възможно да отворят детските градини

Държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев говори за националното представителното проучване, което предстои да се проведе в Пловдив.

Той съобщи, че там работата върви и то много сериозно, като предстои през тази седмица да се закупят тестове. Но, д-р Кунчев уточни, че проучването ще продължи повече от месец. Добрата новината е, че има много доброволци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg