Световната здравна организация (СЗО) поясни, че новият коронавирус се разпространява във всякакво време и няма причина да мислим, че студът може да го убие, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вирусът се разпространява главно между хората. Дъждът и снегът могат да разредят следи от него по пейки и други външни повърхности. Предаването му от повърхности обаче не е сред основните фактори за пандемията.

Според учените истинското притеснение в студено време е, че хората ще се задържат на закрито. Възможно е да са натясно и така вирусът да се разпространява по-лесно.

Научни изследвания показаха, че значителен процент от случаите на зараза са в домовете, в общите кухни и бани.

СЗО и други институции предупредиха, че във вътрешни помещения с лоша вентилация заразяването е по-лесно, защото вирусът се разпространява във въздуха и частиците с него могат да останат да се реят няколко часа.

Места, където вирусът се разпространява много, са нощните клубове, фитнес залите, залите за репетиции на хористи.
Коронавирусът не се разпространява толкова много на открито, защото се разпръсква във въздуха, а и хората имат повече място, за да спазват дистанция.

istock
istock

Ако останат дълго близо един до друг и на открито без маска обаче, могат да се заразят.

Провeряват лабораториите заради забавени резултати от тестове за COVID-19

Здравните власти препоръчват за избягване на зараза да да се носи маска, да се спазва дистанция от 2 м и често да се мият ръцете.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg