Здравният министър Костадин Ангелов ще предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка.

Доклад ще бъде внесен в Министерския съвет в сряда. Ангелов иска удължаване до края на септември, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Здравният министър посети Варна, където се запозна със създадената от лечебните заведения организация за работа в условията на COVID-19. Ангелов се срещна с екипа на регионалната здравна инспекция, с областния кризисен щаб, както и с директори на болници в областта.

Всеки, работещ на първа линия с COVID-19, с бонус

Здравната система е стабилна, подчерта Ангелов и добави, че в последните две седмици заболеваемостта от коронавирус в страната намалява. Министърът допълни, че засега не се обсъжда въвеждане на по-строги мерки или връщане на носенето на маски на открити места от есента.

istock
istock

Министър Ангелов представи данни за разпространението на COVID-19 в областта. От началото на епидемията са установени 1167 положителни лица, от които излекувани са 697, починали са 27, а 399 са поставени на домашно лечение. Хоспитализираните в лечебни заведения пациенти са общо 64. От тях 41 са настанени в УМБАЛ „Света Марина“, 10 – в МБАЛ „Света Анна“, а 13 са хоспитализирани в МБАЛ Варна.

По отношение двата дома за възрастни хора на територията на град Варна проф. Ангелов информира, че в „Св. Георги“ са установени 94 потребители и 9 души от персонала, които са положителни за коронавирусна инфекция. От направените контролни тестове всички проби на персонала са показали отрицателен резултат, а от потребителите само 9 са все още положителни, като всички те са в добро състояние. Починалите лица от дома са 6.

Електронни рецепта и направление пускат през декември

В дом за стари хора „Гергана“ са настанени общо 121 потребители, като от тях са потвърдени 22 положителни случая. След контролни изследвания само 3 от пробите са дали положителен резултат, а 19 от потребителите са излекувани. 1 от пациентите е хоспитализиран в лечебно заведение, като се намира в добро състояние. От персонала са установени 3 положителни за COVID-19 лица, а при направените контролни изследвания всички те са отрицателни.

istock
istock

Проф. Ангелов посочи още, че лекарката с COVID-19, настанена в УМБАЛ „Св. Марина“, е в средно тежко общо състояние с дихателна недостатъчност. От думите на министъра стана ясно, че кола на университетската болница вече пътува към София, за да вземе изработената плазма, необходима за лечението на д-р Ненкова.

“От утре и във Варна ще заработи Координационен център, който ще бъде разположен на територията на инфекциозната клиника към УМБАЛ „Света Марина“. Дежурният инфекционист на място ще преценява състоянието на докараните с линейки пациенти и ще разпределя към кое лечебно заведение да бъдат насочени за болнично лечение“, съобщи министър Ангелов. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg