Високите сметки за електроенергия изправят пред огромно предизвикателство съществуването и на аптеките. В същото време, лекарства използвани за лечение на ковид, се намират все по-трудно в аптечната мрежа.
 
За съжаление, с аптеките се случва същото, каквото с всички останали търговци.

Проблемът е, че аптеките продават регулирани стоки и не могат да калкулират тези сметки в продуктите, които продават. В аптеките, освен, че е регулирана цената на лекарствата, е регулирано дори какво да бъде осветлението.

То трябва да бъде 400 лукса, каква трябва да е температурата, и всичко това поставя аптеките в много затруднено положение, защото просто няма откъде да ги възстановят тези пари, обясни пред БНТ Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

В България доплащаме най-много за здравеопазване

По думите му, сметките за електричество нарастват около 3 пъти. Най-засегнати ще са малките аптеки, които продават само лекарства. Според него единственият начин е да се разреши по-голяма надценка. Намаляване на ДДС няма да увеличи приходите на аптеките, смята Костов.
 

istock
istock

За съжаление, някой трябва да плати сметките и за съжаление, това винаги е потребителят, допълни Костов.
 
Той коментира и липсата на редица лекарства в аптечната мрежа, като заяви, че в пандемията този списък се увеличава. Дефицитът идва от доставчиците и ние зависим от тях, призна Костов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg