Типът вирус и мутацията са различни в сравнение с предходните вълни. Затова и експертен съвет взема адекватни мерки седмица за седмицакоито да не важат цял месец.

Това поясни пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев относно актуалната ситуация с коронавируса.

"Бяха бракувани много ваксини – над 1 300 000 опаковки бяха бракувани", уточни той и посочи, че вече се дава възможност да се отваря флакон с ваксини и при по-малко желаещи да се ваксинират.

Обмислят по-кратка карантина за ваксинираните

Трябва да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани с малка разлика, смята Меджидиев.

"Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани. Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата. По този начин ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка, ще помогнем на бизнеса, на всички", заяви той.

istock
istock

Лекарите, които в момента ваксинират, ще получат парите си със задна дата, увери служебният здравен министър.

"От юли месец, със задна дата. Това ще влезе в сила".

По темата с тестовете за Covid-19 той потвърди, че се надява от идния понеделник да могат да се издават такива електронни направления за безплатно тестване.

Колко струва да ви прегледа лекар на морето

Тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд, стана ясно от думите на Меджидиев.

"Имаме остойностяване на всичко останало в сферата на медицината, изключая труда на лекаря, на сестрата и на фелдшера, на целия екип, който извършва медицинската услуга".

"Мислим за изграждане на факултет за обучение на парамедици, които да се включат в спешната помощ", каза още Асен Меджидиев. Той е на мнение, че въпреки късия хоризонт на служебното правителство, някои от инициативите му в здравния сектор могат да заработят. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg