Започва пета фаза на ваксиниране в България. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг след заседанието на Националния ваксинационен щаб. 

Тя включва хората, лишени от свобода в затворите, хората, които пребивават в бежански центрове, ще се ваксинират чрез подвижни кабинети и хората, които са по-трудно достъпни.

Ваксината на Pfizer/BioNTech, а по-късно и на Moderna вероятно ще започнат да се прилагат на деца над 12 години, а в момента текат клинични изпитания и за деца над 6 години. Това обяви още Кунчев. Според него, през следващите два или три месеца това ще стане факт.

Ваксинацията ще се провежда по три начина: При общопрактикуващите лекари, чрез онлайн платформата за записване и в "зелените коридори" за имунизиране. 



На 17 май системата ще бъде действаща и ще могат да заявят кой ден и час желаят да бъдат доставени ваксините. Има значение, възрастта, понякога и полът.

"Притеснява ме какъв ще е резултатът от Великденските празници, тъй като броят на хоспитализираните започва да се увеличава", каза още доц. Ангел Кунчев.
 

Ние ще съдействаме на туристическия бизнес, за да има успешен летен сезон, отбеляза той и добави, че почти всички хора, над 90%, си слагат втора доза на ваксината на "Астра Зенека".


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg