Надзорният съвет на НЗОК е взел решение срокът на протоколите за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от фонда да бъде удължен. Това се разбира от писмо но Български лекарски съюз, в което се обявяват против това решение.

Български лекарски съюз многократно е алармирал, че отпадането на необходимостта от посещение при лекуващия лекар от страна на пациентите за проследяване на състоянието им и удължаване на протоколите, чрез които се отпускат лекарства, крие сериозни рискове, пише в писмото.
 
Според лекарския съюз редовният прием на предписаната терапия е важен, но ако не е съпроводен с контрол от страна на специалиста, изследвания на точно определен период от време и корекция на лечението при необходимост, той може да доведе до влошаване на здравословното състояние. Дори в условия на извънредна епидемична обстановка, каквато е налице у нас, този контрол не трябва да бъде нарушаван.
 
При предните вълни на епидемията вече бяхме свидетели на подобна практика. Последствията от нея обаче бяха крайно негативни. Възможността пациентът сам да си взима лекарствата от аптеката, заобикаляйки посещението при лекар, доведе до сериозно влошаване на хроничните заболявания на голяма част от нашите пациенти.

Нoви правила за лекарствата, отпускани с протокол

Напомняме, че при издаване на протоколите на хронично болните пациенти се правят прегледи и изследвания за проследяване на състоянието им и повлияването от назначената терапия, следят се критериите за продължаване на лечението. Неслучайно тези протоколи имат точно определени срокове, поставени от специалистите. Те са медицински обосновани и спазвайки ги се избягват усложнения, които могат да настъпят при по-продължителен прием на съответните медикаменти, посочват от БЛС.

istock
istock

Според тях това решение на Надзорния съвет на НЗОК е поредното грубо погазване на мнението и препоръките на специалистите, погазване на медицинската експертиза и то с мотива, че всичко това се прави в интерес на пациента. Твърдение, което категорично не отговаря на истината! А след него отговорността за здравословното състояние на хронично болните пациенти в България се носи от взелите това решение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg