Увеличават се цените на клиничните пътеки в каридохирургията при деца със сърдечни малформации с анекса към НРД 2020-2022, каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев на среща със здравните журналисти по тяхно искане.

Променя се и цената на клиничната процедура за новородени със сърдечна малформация, претърпели операция до 1-годишна възраст.

Това става с промени в Наредбата за профилактичните прегледи, като пакета за профилактичтни прегледи при общопрактикуващите лекари се разширява. Промените са във връзка с измененията в Националния рамков договор и актуализацията на бюджета на НЗОК.

Колко струва да ви прегледа лекар на морето

Във вторник се очаква да влезе в сила и възможността личните лекари да издават електронни направления за бързи антигенни тестове за Covid- 19, съобщи още проф. Салчев. Това е договорено с Българския лекарски съюз вече, но Наредбата ще бъде обнародвана във вторник в Държавен вестник.

istock
istock

Увеличават се и цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с Covid-19, като цената на КП 3 от 550 лв. става 700 лв. на ден за пациенти с коронавирус, а КП 4 - от 250 на 300 лв. на ден“, посочи още  проф. Салчев.

Феталната морфология при бременност, ехографията на млечна жлеза, тест за поносимост при прилагане на анестезия също вече ще се заплащат от здравната каса с довореностите по Анекса на НРД.

Кога спираме да сме заразни, ако боледуваме от ковид

Лабораторното изследване Д-димер, за което също много се настояваше по време на пандемията, също ще се покрива от НЗОК. То отчита пожвишено съсирване на кръвта. Повишени нива се отчитат и при пациенти, претърпели тромбоза от различен произход. (бел.ред.)

Здравноосигурените лица ще могат да си поставят ваксина за Covid-19 при всеки общопрактикуващ лекар.  А лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу COVID, ще получават заплащане за тази дейност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg