Ваксината срещу COVID-19 може да дойде у нас още на 25 декември. Има дежурни екипи на Националния ваксинационен щаб, които я чакат. Това заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия.
 

„На 24 декември от Брюксел тръгват всички UPS камиони, които разнасят ваксината в цяла Европа. Заради разстоянията в Холандия ще пристигне за 2-3 часа, при нас за повече от 24. Вероятността да пристигне в България точно на Коледа е много голяма. Ще оставим дежурни екипи, които да я чакат в София”, обясни доц. Кунчев.
 
По думите му първоначално се очаква да пристигнат 5000 дози. Началото на имунизацията ще е в 6 болници в София. Втората пратка се очаква в първите дни на 2021 г. А по-сериозни количества ще пристигнат още през февруари.
 
Не е ясно кой ще е първият ваксиниран, но когато бъде избран, той ще бъде оповестен, ще има възможност медиите да го снимат.
 
„Много скоро ще имаме и ваксината на Moderna, която е и много по-лесна за съхранение”, коментира доц. Кунчев.
Той не смята, че е притеснителен фактът, че ваксината беше измислена толкова бързо. „Ако дойде след 3 години, за какво ни е?”, попита Кунчев. „Това, което правят и Moderna и Pfizer, е толкова модерно и революционно, че оттук нататък ще се използва и за други ваксини”.
 
Доцент Кунчев каза, че ще има кампания, с която да бъдат разяснени позитивите от ваксината.
 

istock
istock

„Минахме през втората вълна. Оптимист съм. Първо, защото идва пролетта, второ, защото ваксините идват”, обясни доц. Кунчев. Той обаче е песимист, че ще достигнем необходимите проценти на ваксинирани.

Ваксинацията в ЕС започва от 27 декември

Той коментира и мерките срещу разпространението на заразата. 
 
„Хиляди са глобените за неносене на маска. Санкцията е до 300 лева при първо нарушение”, обясни държавният здравен инспектор. „Никога не съм твърдял, че контролът е ключов. Хората трябва да знаят какво да правят и да го правят”.
 
„Има 3 групи предприятия, които изпълниха доста точно мерките – хотели, училища, магазини. Навсякъде има контрол, дезинфектанти. Желание за съдействие от тяхна страна има”, коментира доц. Кунчев. „Имат или нямат ресурс, не ме интересува, ще организират нещата така, че и отвън да има контрол”.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg