49ns_lekarstva@parliament.bg е имейлът, на който всеки вече може да подава сигнали за липсващи лекарства, написа  във фейсбук профила си председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Костадин Ангелов. 

„Пишете ни. Бъдете сигурни, че аз и останалите депутати от комисията по здравеопазване ще четем и ще реагираме, за да може всеки, който се нуждае от лекарство да го получи.

Сигурен съм, че тази комуникация ще накара институциите и регулаторите да заработят по-бързо и във ваша полза.

Отправям апел и към собствениците на аптеки и работещите в тях!“, пише още депутатът.

Той призовава хората да подават информация за липса на медикаменти при търговците на едро и невъзможността им да ги заявят в електронната система или по телефона, което би възпрепятствало някоя аптека да изпълни предписанието на лекаря.

Преди дни беше оповестен доклад на ДАНС, от който става ясно, че три фирми са изнасяли незаконно от страната лекарства, попадащи в забранителния списък, без да го декларират.

Само електронна рецепта за антибиотици и лекарства за диабет

"Вследствие на новия начин за изчисляване голяма част от лекарствените продукти, забранени за износ до март 2022 г., са отпаднали от СЕСПА, в резултат на което е облагодетелстван частният интерес за сметка на българския пациент.

istock
istock

Макар законосъобразна, новата методика фактически позволява на търговците да изнесат всички количества над 65% от потреблението. В тази връзка може да се счита, че нормативната уредба е разработена целенасочено в интерес на търговците и не осигурява ефективни възможности за противодействие или избягване на дефицит", пише още в доклада на ДАНС.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg