Националната пациентска организация съвместно с няколко организации на лекари на медицински сестри пускат безплатна телефонна линия, на която ще се дават консултации на пациенти с хронични заболявания във връзка с коронавируса.

На телефон 0800 14 515 от 9 до 18 часа всеки работен ден ще дежурят лекари доброволци от различни специалности, които ще дава съвети, а при нужда ще правят и виртуални прегледи по документи.

“Първият етап на това, което разработваме, е да се подава правилна информация към пациентите с хронични заболявания. Поради тази причина Националната пациентска организация от днес открива безплатна телефонна линия, която ни е дарена от един от мобилните оператори.

На тази линия лекари и специалисти от съответните дружества ще дават консултации на пациенти с хронични заболявания, каза днес д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, на редовния брифинг на щаба.

Осигурена е възможност за виртуален преглед по документи, имаме и виртуални стаи и за по-подробни прегледи в случай на нужда.

istock
istock

На сайта на Националната пациентска организация, където има информация за Covid-19, ще подаваме информация за новостите, които ежедневно излизат“.

"Подготвяме пакет от мерки, които да намалят риска при пациенти с хронични болести от инфектиране с коронавирус. Общо взето мярката е да се пазят най-уязвимите групи", допълни д-р Станимир Хасърджиев.

Възобновяват детските и женски консултации и задължителните имунизации

"Втори етап от цялостния пакет мерки е при случаите, когато се позволява болният да бъде постен и от лекар
с всички предпазни средства. Финансите за тази инициатива са от дарители, от компании, от чуждестранни посолства", каза още Хасърджиев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg