Връщат маските в София. Със заповед на Здравната инспекция се въвеждат частични ограничения заради нарастващия брой новозаразени с COVID-19. Те влязоха в сила от полунощ.

Новите мерки включват задължително носене на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, Център за спешна медицинска помощ, Столична регионална здравна инспекция, специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики и дрогерии.
 
Спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м, хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване.
 

Заповедта на Столичното РЗИ включва още - работа от разстояние (надомна), при възможност, провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за Covid -19, както и за други остри заразни болести.

Covid пик през август, маските в болниците отново стават задължителни

Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за Covid -19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.
 

istock
istock

Очаква се такива мерки да бъдат официално разписани за още няколко области в страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg