Здравната каса ще заплаща напълно част от лекарствата за домашно лечение на сърдечно-съдови заболявания, а за друга част ще увеличи нивото на реимбурсация от сегашните 25 процента. Решението е взето от Надзорния съвет на фонда и ще намали доплащането за около 600 000 хронично болни у нас.

Според публикуваното решение увеличеното доплащане за лекарства, с които се лекуват хронични сърдечно-съдови болести, трябва да влезе в сила от 1 април, информира БНР.

Нов начин на изписване на лекарства от 1 април

Необходимо е обаче решение на Националния съвет по цени и реимбурсиране, за да бъдат разписани промените в Позитивния лекарствен списък.

Предложението за намаляване на доплащането за тези медикаменти е подкрепено от министерствата на здравеопазването и финансите.

istock
istock

Сред аргументите за това е, че тези заболявания са водеща причина за смъртност в България и че така ще се намали финансовата тежест за пациентите, някои от които отказват лечение поради това, че не могат да си го позволят. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg