Екипите на полицията и Столичен инспекторат започват засилени проверки на нощни заведения и дискотеки за спазване на изискването за намален капацитет, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, съобщават от Столичната община.

От днес, 23 октомври, със заповед на министъра на здравеопазването се намалява капацитетът на посетителите в нощните заведения, като се допуска заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м от нетната търговска площ на обекта.

Засилването на контрола и проверките за спазване на противоепидемичните мерки обсъдиха на заседание на Софийския оперативен щаб за ограничаване разпространението на COVID-19, свикано от кмета на София Йорданка Фандъкова. На заседанието присъства и д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната РЗИ, съобщават от общината.

10-дневна карантина за близките контактни лица

На щаба се прие предложеният от Столичната РЗИ алгоритъм за бърза реакция на директорите на детски ясли и градини и училища за действия при съобщен случай на COVID-19 на дете, ученик или лице от персонала. Алгоритъмът цели да създаде ясни правила за действия на директорите при установен случай на положителен резултат за COVID-19 и последващо освобождаване и поставяне под домашна карантина. Столичната РЗИ ще изготви и алгоритъм за действие и в заведенията за социални услуги, информират от общината.

istock
istock

Оперативният щаб прие също да бъде възобновена помощта за закупуване на продукти от първа необходимост, храна и лекарства, за възрастни самотни и болни хора с цел да се намали необходимостта от излизане. Продуктите ще бъдат закупувани по предварителна заявка. Заявки ще се приемат от понеделник, 26 октомври 2020г. в оперативния център на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община на телефон 02/9041397.

Д-р Ангел Кунчев: Девети сме по смъртност в Европа

Продължава контролната дейност за носене на лични предпазни средства в търговски обекти, магазини и в градския транспорт.

През последния ден екипите на Столичния инспекторат са проверили над 900 търговски обекти и са съставили три акта, посочват от общината.

В градския транспорт (наземен и метро) са съставени 5 акта. Полицейските екипи са направили също 40 предупреждения на непълнолетни лица и 42 полицейски разпореждания за липсата на маски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg