Експертите в Министерството на здравеопазването предлагат още една година да останат непроменени основните възнаграждения, указани в досега действащия Колективен трудов договор (2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар). Това съобщи служебният министър на здравеопазването Галя Кондева. КНСБ е против предложението. 
 

Председателят на медицинска федерация “Подкрепа” Росица Палешникова уточни, че ако лечебните заведения искат да използват обществен ресурс, са длъжни да спазват отрасловия КТД.

Eксперти предлагат още година да останат непроменени заплатите на медиците

"Всички работодатели са против това. Те имат полза да не бъде подписан КТД, тъй като ще започнат да плащат глоби, ако не са достигнали съответните нива на заплати. МЗ иска задържане на заплатите, но синдикатите сме против. КТД трябва да има, за да се спази директивата на ЕС, чиято задача е постигане на ръст на колективното трудово договаряне не по-малко от 80% от заетите лица. Има общински болници с медицински сестри и лекари със заплати около 1500 лева. Пари има, но не се използват рационално", коментира тя пред NOVA NEWS.

На свой ред адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация, смята, че цените на клиничните пътеки са силно подценени.

istock
istock

"Заплатите на медицинските специалисти се формират във всяко лечебно заведение в зависимост от дейностите и приходите, получени за тях. Възнагражденията трябва да бъдат възможно най-справедливи. Замразяване не бива да има. КТД не е задължителен инструмент, заплатите са гъвкави в различните лечебни заведения и могат да се променят и без него. Всяко, което иска да запази специалистите си, се грижи за това да се получават адекватни възнаграждения", посочи той. 

По думите ѝ лечебните заведения не могат да гарантират твърда приходна сума в бюджетите си, а зависят от броя на приетите пациенти.

"Над 70% от приходите им отиват за заплати, доста малка част остават за другите разходи - ремонти, сметки", допълни Димитрова. 

Повече по темата гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase