Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) все още не заплаща зъбни протези, въпреки че за целта бяха предвидени 2 млн. лв. при актуализацията на миналогодишния бюджет.

Според зъботехниците тези 2 млн. лева биха били достатъчни за изработването на 10 000 протези и в крайна сметка потърпевши са пациентите.За това алармираха зъботехници, които поискаха оставката на управителя на здравния фонд проф. Петко Салчев.

Искаме оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев поради неизпълнение на закона за бюджета за миналата година, прехвърлянето на отговорността между институциите, неверни твърдения около фактическото състояние на казуса. Има начин директно да бъде изплатен бюджетът към зъботехниците. Този бюджет е целеви и не може да бъде усвоен през рамковия договор. Това заяви в "Денят започва" Стоян Котев от Асоциацията на зъботехниците.

Той изрази притеснения, че тези пари ги има налични и не е усвоен нито един лев.

"Не сме предвидени в Бюджета за 2022. Една протеза варира между 150 и 500 лева. Нямаме отговор от Министерството на здравеопазването по казуса.

Възможно ли е да не доплащаме за здраве у нас

Проф. Петков Салчев е експерт, но може би в тази част не изпълни своите правомощия и задължения като управител на касата - да защити правата на пациента", допълни Стоян Котев.
 

НЗОК

Той подчерта, че механизъм трябва да реши проблема по-скоро. Стоян Котев обяви, че снощи е получена подкрепа от Българската асоциация на помощник фармацевтите, които се присъединяват към декларацията за искане на оставката на проф. Салчев.
 
"Няма нормативен пропуск, зъбната протеза е медицинско изделие, а не дейност", каза още Весислав Цветанов от Асоциацията на зъботехниците.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg