Здравната каса ще отпусне допълнителен брой направления за високоспециализирани изследвания, на които личните лекари изпращат хронично болни пациенти. Увеличението на броя направления ще бъде до месец юни включително, и трябва да бъде одобрено на днешното заседание на Надзорния съвет на касата.
 
В края на април лични лекари сигнализираха за намаление на парите, които получават от Здравната каса за назначаване на изследвания, изпращане при специалист и за високоспециализирани дейности, като ехокардиография.
 
Бюджетът за тези дейности при д-р Виктория Чобанова, която има практика в Софийска област, е намален със 70 процента спрямо първите три месеца на годината.

Касата да плаща още изследвания, предвижда наредба

"В един момент се оказва, че аз трябва да наблюдавам хронично болните, които при мен в момента не са по-малко, отколкото са били през първото тримесечие. Но аз нямам пари да им правя изследвания и реално това означава, че тези хора трябва да си платят изследванията, които на тях им се полагат като здравноосигурени, защото те са здравноосигурени, и които по принцип са предвидени в бюджета на НЗОК.", обясни той пред БНР.
 

istock
istock

От обяснението на Здравната каса тогава не стана ясно откъде идва намалението на парите за изследвания и консултации – според предоставената информация средствата за текущите три месеца не са променени като заложен разход в сравнение с първите три месеца. На заседанието на Надзорния съвет днес ще бъде разгледано увеличение на броя направления само за високоспециализирани дейности.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg