България се готви за най-лошия сценарий с разпространението на коронавируса, но в последните две седмици се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта.

Това заяви новият здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов пред Нова телевизия.

"Всички сценарии са възможни. Ние се готвим за най-лошия. Ако той не се сбъдне, значи сме се справили добре.

В последните 2 седмици, според тенденцията в България, сравнена с предходните 2 седмици, наблюдаваме намаляване на заболеваемостта с 9.8%.

Това е относителна стойност на заболели към 100 000 души. Имаме и увеличаване на смъртните случаи, но то е в така наречените уязвими групи. Нещо, което се говори от самото начало – че трябва да пазим именно тези групи", заяви проф. Ангелов.

Той подчерта, че и днес излекуваните са повече от заболелите. Според него е важна тенденцията в държавата.

"В момента имаме готовност за разкритието на 2832 легла. А иначе имаме само 847 пациенти, които са в болници, и 41, които са в интензивни отделения. Здравеопазването ще издържи. Системата е подготвена", каза проф. Ангелов.

istock
istock

"Към настоящият момент имаме достатъчно легла. Създадена е организация за допълнителни легла.  Ако от 150 до 350 заболели на ден, ще разкрием 2832 легла. Ако са над 350 - 4415 легла", обяви той.

Всъщност проблемът е с броя на лекуващите лекари. "В целия свят има недостиг на инфекционисти. В България има около 160 души. Проблемът е, че това лечение не се нуждае само от инфекционисти.

Mаксимум година ще действат ваксините срещу COVID-19

Налага се и лечение на сърдечно-съдова система. Трябват и интернисти, и кардиолози...", каза Костадин Ангелов.

Според него имаме достатъчно количество предпазни средства, дезинфектанти и апаратура.

"В момента няма проблем с предпазните материали за българските медици, лекуващи заболелите от коронавирус. "Имаме ръкавици за месец и половина, ще закупим още. А по отношение на защитни облекла, маски - имаме за пет-шест месеца напред", каза здравният министър.

istock
istock

За София е взето решение за създаване на координационен център, който ще се намира в Инфекциозна болница. В него ще пристигат само линейки, които карат пациенти, потърсили помощ след съмнение за коронавирус. Те ще бъдат насочвани към лечебно заведение, което да ги приеме.

"Тече проект за реформа в Спешна помощ. Той е на стойност 163 милиона лева. Предстои да се закупят линейки - съвременни, включително и високопроходими. Имаме и проект, по който ще бъдат закупени три хеликоптера", каза още проф. Ангелов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg