Премиерът Бойко Борисов е на инспекция с вицепремиера Екатерина Захариева в района на Панагюрище.

Пред местната власт напомни, че вече у нас са 12 000 ваксини от "Модерна". Той заяви, че вчера минахме 21 000 ваксинирани.

Премиерът поиска зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират

"Ние надлежно плащахме, на минутата, солидарно, каквото ЕК ни каже, а сега компаниите се мотаят", каза Борисов по въпроса със закъснелите ваксини.

Борисов прикани към електронен паспорт или зелен електронен коридор за тези, които са  преболедували с антитела или ваксинирани, че да не правят PCR-и.

Изтъкна, че довечера имало Европейски съвет, но вече имало недоволни държави, тъй като от ЕК давали пари на време, а сега компаниите със закъсненията си поставяли под риск ваксинационните им планове. Щял да постави въпросът за пореден път.

Готов бил и да пратят самолета, за да дойдат ваксините, но имало спор дали в тях можело да се съхраняват.

"Спорим сега дали технологията в самолета щяла да бъде спазена, така както на ТИР-а. Не виждам никакъв смисъл, защото ние ще си пратим най-добрите вирусолози, така че да спазим всички правила, но ще спестяваме по 2 дни. С това темпо 2 дни са 40 000 човека“, обясни Борисов.

„Правим всичко необходимо и се надяваме Комисията много по-твърдо и строго, ако трябва дори съд, и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали. Напомням на големите световни компании, че инвестирахме, за да произведат ваксини. Не е честно, ако някой дава повече пари от ЕС, да им се пращат повече ваксини. Това даже е недопустимо. Не е коректно, не е честно, не е правилно. ЕК трябва да бъде изключително сурова. Ще подкрепя Урсула фон дер Лайен с всичко това, което казвам в момента. Това, което сме искали“, каза още Бойко Борисов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg