Драстично поскъпване на плодове и зеленчуци спрямо миналата година, показват данните на земеделското министерство. Най-голямо е увеличението на цената на прасковите – с 43,3% за година, като на 12 август 2022 г. те са стрували по 1,78 лв. за кг, а сега 2,55 лева за кг. на едро.

С над 33% нагоре са цените на червените чушки и дините, като това лято плащаме за тях съответно по 2,54 лв. за кг и 0,88 лв. за кг. За сравнение през август миналата година цената на червените чушки е била 1,88 лв. за кг, а на дините – 66 стотинки за кг. 30 стотинки отгоре струват картофите тази година и на борсите се продават по 1,26 лв. за кг. С толкова е скочила и цената на зелените чушки и на едро те се търгуват за близо 2 лева за кг.

Годишното поскъпване на българските оранжерийни краставици, домати и зелето, е съответно с 10,6%, 6,8% и 16,1 на сто.
Само за последната седмица цените на едро на оранжерийните краставици, прасковите, картофите, вносните ябълки и зелето нарастват в рамките на 0,8% - 6,3% спрямо предходната. Изключения правят оранжерийните домати и зеленият пипер, които поевтиняват съответно с 8% и 3,4%.

В същото време данните отчитат рязко намаление на площите и производството на плодове и зеленчуци в България. 65 на сто по-малко е продукцията от круши и праскови тази година спрямо миналата. Близо 50 на сто е намалението при реколтата от сливи и кайсии, а с 37 на сто на ябълките.

Рекордна цена на лука в магазините

Сходна е ситуацията и при зеленчуците, като най-драстичен спад има на продукцията от полски домати – с нас 62 на сто за година, а на краставиците на открито – с 20 на сто. Това е свързано донякъде с по-бавния темп на прибиране на реколтата през настоящата година, като при повечето култури (с изключение на краставиците) се наблюдава и понижение на средния добив, обясняват експертите от земеделското министерство.

istock
istock

Продукцията от картофи, зеле и чушки на открито е намаляла съответно с между 36% и 47%.

Данните на земеделското министерство отчитат и бум в износа на българска пшеница. От 1 юли до 13 август от „Пристанище Варна“ са изнесени над 426 хил. тона пшеница, докато за същия период на миналата година – едва 60 хил. тона, което е увеличение с 617% или 7 пъти. Още по-драстично е увеличението при изнесения ечемик – с 1538% за година, от 6700 тона за месец и половина през 2022 г. на близо 110 000 тона през тази.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg