Няколко търговци във Видин са се регистрирали като земеделски производители, но „отглеждат“ такива върху 1-2 декара, а продават стотици тонове. Тази продукция се внася от Румъния чрез бусове, които не се контролират. За това предупреждава депутатът Любен Иванов от ПП-ДБ в депутатско питане до земеделския министър Кирил Вътев и финансовия Асен Василев.

Според депутата внесената стока се продава от „земеделски производител“ без да се плащат никакви данъци, не се издават и касови бележки, нито фактури. В същото време цените й са по-ниски дори от софийската борса за плодове и зеленчуци, посочва депутатът. Той пита дали са правени проверки и как да се реши проблемът.

В отговор министър Вътев посочва, че от началото на тази година Областните дирекции на БАБХ във Видин и тази в Русе са направили над 200 проверки на обекти, предлагащи плодове и зеленчуци на дребно, при които е установено съответствие с изискванията за проследимост и предоставяне на информация на крайните потребители. Министърът уточнява, че не са постъпвали конкретни информации за нерегламентирана дейност от страна на земеделски производители, които да бъдат подложени на по-засилен контрол.

Земеделският министър: Не е нормално България да внася плодове и зеленчуци

БАБХ заедно с НАП планира нови проверки в обектите за търговия, обработка и преработка на пресни плодове и зеленчуци по отношение на произхода и качеството на суровините, който използват, както и на документите, който ги съпровождат.

istock
istock

По данни на финансовото министерство по Програмата за спазване на законодателството и намаляване на нивата на риска за 2022-2023 г. за „Укриване на печалбите в търговията на едро и дребно с пресни плодове и зеленчуци“ са възложени 1513 проверки и 71 ревизии. Приключили са 720 проверки и 12 ревизии. Установени са задължения за данъци и осигурителни вноски в размер на 695 156 лева, посочва министър Василев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg