351 са нотификациите за опасни храни първите три месеца на 2022 г, показва анализ на данните, получени от Системата за известяване за храни и фуражи (RASFF) на ЕС, касаещи наличието на пестицидни остатъци, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Нотификациите подадени от България са общо 116, като всички нотификации са за продукти с произход Турция, показват данните. От тях 33 са за грейпфрут, като от тях 15 са предназначени за унищожаване, а 18 за реекспедиране. Регистрирани са 10 нотификации за портокали, като 5 от тях са предназначени за унищожаване и 5 за реекспедиране.

Регистрирани са 30 нотификации за лимони, 20 – за мандарини, а 19 са предупрежденията за пипер.Регистрирана е 1 нотификация за лозови листа, предназначена за унищожаване.

Отровен химикал откриван в храни у нас

От всички 351 нотификациите са установени 86 различни активни вещества, 52 от които са неразрешени за употреба на територията на Европейския съюз. Най-голям брой остатъци са установени от пестицидите: неразрешените хлорпирифос – 88, хлорпирифос-метил – 72, етилен оксид – 59, 2-хлороетанол – 17; ацетамиприд – 15 и др.
 
Информациите за насочване на вниманието са 67, нотификациите за недопуснат внос са 190, предупредителните нотификации са 72, а информациите за последващи действия са 22.

istock
istock

В категория храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи „плодове и зеленчуци“ – общо 228, в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество. Най-много са предупрежденията за грейпфрути – 42, следвани от лимони – 37 и пипер – 31. Съобщенията за мандарини с опасни вещества са 24.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg