"По сега съществуващото законодателство всеки, който желае, би могъл да се регистрира като земеделски производител, ако притежава определена минимална площ. От тази вратичка в законодателната база се възползват абсолютно всички по пазарите в България - и истинските производители, и мургавите търговци, и обикновените търговци. И излиза, че всичко на пазара е с български произход, а истината е съвсем различна и е много много тъжна". 

Това коментира пред БНР агробизнесменът Йордан Апостолов. Той обясни каква са ползите за тези хора да са регистрирани като земеделски производители:

Уж производители ни продават плодове и зеленчуци от Румъния

"Когато си регистриран земеделски производител, не плащаш нужните данъци като търговец. Много по-занижени са критериите за проверка, когато представяш своя собствена стока. Производителите на тържищата, поне в някои части от страната е така, имат облекчени такси за запазване на своята маса, където извършват продажбите. Нямат касови апарати. В крайна сметка виждаме как на портокали пише, че са произведени в България от земеделски производител". 

Когато човекът на пазара покаже заветното зелено картонче, проверяващият е матиран, подчерта Йордан Апостолов и добави: 

"Той нищо повече не може да направи, защото се счита, че продавачът е производител - не може да се правят по-нататъшни проверки, проверяващият не може да види с какви декари и култури се е регистрирал съответния земеделски производител, който се представя за такъв на пазара. Той може да се е регистрирал с една градина от 3 дка, а да продава 100 вида култури на пазара".

По думите му проверяващият трябва да прояви голям инат, за да провери всички тези неща. Самият Апостолов е чувал само за един такъв случай от Добричко

istock
istok

"Имаше един инспектор, който на инат беше проверил всичко, и този производител, който продаваше с регистрация от Харманли, се оказа, че първо го няма в системата като производител, а съседа му по маса, който пак беше от същия регион, се оказа, че има регистрирани 300 квадратни метра. Но всичко по пазарите блести и цъфти: "Картофи от Смолян, боб от Смилян, кайсии от Силистра - всичко е българско и всички са производители".

Какви обезщетения взимат собственици при отчуждаване на земите

Когато държавата иска да направи нещо, няма по-силен инструмент от това държавата да се намеси и да регулира тези отношения, категоричен е агробизнесменът. По думите му обаче важното е дали има политическа воля, защото когато няма такава инспекторите са с вързани ръце. Според него системата за идентификация е много лесна и за много малко пари, които държавата ще си върне за по-малко от 5-6 месеца работа. Такава система работи навсякъде по света, подчерта Апостолов. 

"Когато си пуснат по течението и нямаш воля да направиш промени, защото те занимават други "по-важни" дела, няма нужда да правиш промени. Когато крадеш от друго място, не искаш да се занимаваш с такива "дребни" за теб проблеми" - така той обясни нежеланието да се въведе и у нас такава система. И добави:

"40 години се люшкаме от крайност към крайност. Унищожихме всичко. Целият отрасъл на плодове и зеленчуци върви към пълно унищожение. С какво вече не се е заиграла държавата заради външни влияния или собствена безотговорност. Какво още трябва да унищожим, докъде трябва да стигнем, за да ни носят и киселото мляко от Полша например". 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg