В повечето области на страната производителите на разсад за домати, краставици, пипер и други основни зеленчуци прогнозират поскъпване през тази година. Като причини посочват по-високата цена на семената, на водата, на торовете, на тока и други енергоносители, които ползват за отопление на оранжериите, както и на горивата за превоза до пазара, показа проверка на БТА.

Леко повишение при цените на посадъчния материал се очаква в Бургаско. През тази година цените по пазарите ще са по-високи, каза и Анелия Филипова, производител на разсад от Айтос. Според нея корен пипер през тази година може да стигне и 10 стотинки при цена между 6-8 стотинки през миналата година. Скок се очаква и при краставиците, и при доматите. “Коренчето домат може да се търгува и по 50-60 стотинки. Тук говорим за най-разпространените сортове - "Биволско сърце", "Рила", "Идеал" и други“, каза Филипова.

Заради повишената цена на водата в Бургаско, поскъпналите торфени смеси и консумативи, със сигурност ще и има по-високи цени на разсада, прогнозира и Емил Хаджиев, който също е собственик на оранжерии в село Тополица. Според него, връзката пипер с 20 коренчета например може да стигне до три лева по пазарите.

Във Варна все още не се предлага разсад за домати и краставици, казаха земеделски оранжерийни производители. В момента на пазара се предлага само разсад за салати, като цената много зависи от закупеното количество. Производителите очакват цената на разсадите за домати и краставици през тази година да е по-висока от миналогодишната. Проверка на БТА в сайт за обяви показа, че разсадът на домати и краставици, пикиран в кофичка, се предлага между 1.30 и 1.50 лева.

При част от разсада във Видинско се очаква поскъпване около 10%. Тепърва във Видин ще започне засиленото търсене на разсад, каза за БТА Ваня Дочева от оранжерии „Жеглица“. Тя обясни, че нямат големи промени в цените спрямо миналата година като така разчитат да запазят редовните си клиенти. Дочева допълни, че за част от разсадите са запазили цените от миналата година, а за други – има малко поскъпване, което е от порядъка на около 10%. „Причината е, че са повишени цените на семената, цената на торфа – това са фактори, които не зависят от нас“, каза Дочева.

С колко поскъпват зеленчуците от оранжерията до пазара

Цените на разсад домати, които оранжерията предлага, варират от 80 стотинки до 1.50 лева за стрък пикиран домат, в зависимост от сорта. При краставиците цените варират от 60-80 стотинки до един лев за пикиран стрък разсад, отново в зависимост от сорта, посочи Дочева.

Поскъпване на семената с около 30 процента отчитат в Кърджалийско. В региона повечето производители сами създават растенията си за посев, но част от тях закупуват семената за целта.

istock
istock

От 50 до 100 процента увеличение на цените на разсада очакват тази пролет в Монтана. Докато миналата година връзка от 20 стръка разсад за пипер на пазара в Монтана се е продавала по два лева, то тази пролет се очаква цена 3.00-3.50 лева. Връзка с 20 стръка – домат е била един лев, то тази пролет ще е около два лева. Един стрък краставица миналата година е вървял по 80 стотинки-един лев, а сега ще е 1.50-2.00 лева. Това заяви за БТА Аксения Ангелова, която е производител на разсад и зеленчуци и продава продукцията от семейната ферма на пазара в Монтана.  Миналата година разсад зеле е струвал 1.10 лева за 10 стръка, а сега се очаква цената му да е два лева. Чубрицата е била 1.50 лева за 10 стръка, а тази година ще е около два лева.

„Разсад се гледа трудно и изисква оранжерия с отопление в студените зимни дни. Разсадът се сади в кофички през януари и до началото на април стои на закрито. Повечето ферми и частни производители в Северозападна България отопляват разсада в найлонови халета на ток. Скъпо е при тези цени“, обясни Ангелова.

Тя посочи още, че инфлацията е голям бич за земеделските производители и особено за семейните ферми. В последните месеци работим за стотинки и дребни левчета, защото ако вдигнем рязко цената на зеленчуци и буркани от миналата година, то няма да продадем нищо, коментира производителят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg