Измененията на цените на едро на основните плодове и зеленчуци спрямо година по-рано са изцяло в посока нагоре. Значително поскъпване се отчита при картофите, българските и вносните домати и краставици и зелето.

Цените на доматите и краставиците са се повишили с над 70 на сто спрямо средата на март миналата година, показват данни на земеделското министерство. Оранжерийните домати тогава са стрували 1,83 лева на едро, а сега – 3,12 лева за килограм.

При вносните краставици цената е била 1,96 лева за кг, а сега е 3,26 лева на едро. Още по-скъпо се продават оранжерийните – 4,20 лева за кг на борсите или с 50 на сто повече от миналата година.

С близо 70 на сто по-висока е и цената на зелето, което миналата година е струвало 0,73 лева за кг, а сега се продава по 1,24 лева за кг. И при картофите цените да нагоре – от 0,62 лева за кг, сега на тържищата те струват 0,90 лева за кг. или увеличението е с 45 на сто.

Нормално ли е краставиците да струват 5 лева за килограм

По-умерено са нараснали цените на ябълките (с 6,1%) и на червения пипер (с 13,9%). Като цяло, в рамките на последната седмица се отчита понижение на цените на основните плодове и зеленчуци, предлагани на тържищата в страната.

istock
istock

Българските и вносните домати и краставици, зелето и ябълките поевтиняват от 1% до 7,1% на седмична база. Единствено картофите и вносният червен пипер се търгуват на по-високи цени – съответно с 4,7% и 5,3%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg