Оранжерийните зеленчуци бележат рекорден ръст в цените. За по-малко от месец някои от тях поскъпнаха с 50% по пазарите и търговските вериги. А килограм краставици вече достигна 8 лв.

Заради високите разходи много от производителите обявиха нулева година и няма да засаждат оранжериите си, показа проверка на Георги Георгиев в "На твоя страна".
 
През последните дни цените на оранжерийните зеленчуци рязко тръгнаха нагоре. По борсите кг краставици вече достигна почти 6 лв., а килограм домати – се продава за 3.64 лева на едро.

В търговската мрежа ръстът е още по-голям и на сергията зад мен например виждате цена за краставици е 7.50 лв. Пътят на всеки зеленчук до сергиите става все по-труден и по-скъп, казват производителите.

Краставиците на едро гонят 5 лева за килограм

Заради ръста при разходите: поне половината от оранжериите в страната не са засадени с продукция.

istock
istock

В същото време вносът от трети страни като Турция, Албания и Македония поставя производителите в неконкурентна среда, предупреждават от бранша.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg