Политика на ЕС е да се унищожава родното производство, за да може да има по-голям внос от други държави, изказа мнението си пред БНР Тодор Ванев - млекопроизводител.
 
"Няма кой да помисли за България. Субсидиите на големите държави са два пъти повече от нашите. Политиката на работа на държавите е много по-подредена от тази в България, самите държави подпомагат много повече животновъдите и държат на тях", коментира той в предаването "Преди всички".
 
По думите му нашата държава няма никакво участие в нищо. Според него няма как да се сложи таван на надценките, каквато намерение изразиха от служебното правителство за справяне със ситуацията.
 
"Никой не може да задължи никой търговец да продава нещо на цена, на която каже правителството. За да стане това, правителството трябва да даде някаква субсидия, т.е. да доплати разликата до това, на което търговецът е решил да продава. На пазарната икономика смятам, че няма как да стане тази работа", обясни Ванев.
 
Фермерът има около 500 животни. В последните 2 години разходите са огромни, подчерта той и добави, че помощта от държавата за изхранване на животните е нищо на този фон: "В последните 2 години фуражите са скочили двойно, разходите са скочили двойно, да не кажа и тройно. Но продукцията ни е с 20-30% нагоре".
 
Ванев намира решението за себе си с млекомати. С това той се занимава вече 10 години. Качеството на млекоматите е много по-високо от това в магазините, млякото е прясно всеки ден, а цената му е 2 лв., изброи предимствата той. По думите му цената на млекомата не може да се качи, защото средностатистическият българин е на ръба да си покрива разходите. В магазина обаче цената е около 3,5 лв., а цената на мандрата на едро е около 0,80 лв., отбеляза фермерът.

Животновъди: Големите вериги слагат монопол

"За последните 2 години не може да се говори за печалба. Въпросът е да се оцелее и да запазя фермата", категоричен бе той.
 
Големите вериги не са български, никой не защитава българския интерес, коментира още Тодор Ванев. "Всеки гледа да си продаде стоката. Наложиха се на пазара, вкараха суровините отвън, подбиха цените на българския производител. За мен това е умишлено", добави той.

istock
istock

Млекопроизводителят заяви, че в района вече затворили 2-3 ферми. И още ще има, предупреди той. По думите му всички животновъди работят на загуба.

 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg