Продължаващото повишаване на крайните цени на млякото и млечните продукти, при условие, че цената на суровото мляко не се е вдигнала даже пада, е спекулативно – частично на база преработватели и най-вече на търговците.

Това коментира за Радио Варна Данаил Николов, станал известен като фермерът, който изсипа три каси с вкиснало мляко в централата на Енергото във Варна.

Преработватели отказват да изкупуват българско мляко

В последната година и половина той е намалил стадата си с над 50% - овцете от 700 на 250, кравите от 70 на 50, а козите от 150 на 50.

Перспективата пред фермерите не е много розова, ликвидират се млечни ферми, тъй като цената, която им се дава е или на себестойност или по-ниска. Млекопреработвателите, като не е с наше мляко, ще си внесат и ще се нагодят. От две десетилетия това правят основно, в резултат млечното говедовъдство у нас е към крах.

istock
istock

Основно вносът на евтино сухо мляко задуши производството на българско сурово истинско мляко.

"Едно добро млечно стадо се сформира за 15-20 години и който сега ликвидира, гарантирано повече няма да се хване на това хоро. Трудно е и да работиш на много нисък марж или в периоди на себестойност или губещ – това няма как да се изтърпи дълго", прогнозира фермерът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg