Не ни устройва отварянето на мярката, която обслужва само големите индустриалните стопанства, тя се отвори прибързано в края на предишното правителство, което говори, че е трябвало да бъдат удовлетворени интересите на определен кръг едри земеделски холдинги“, каза пред БНР Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите. 

Тя коментира за срещата със служебния министър на земеделието, от която са очаквали да бъде спрян приемът по инвестиционната мярка, но са получили само обещание за удължаване на срока.

До 7000 евро подкрепа за засегнати от Covid-19 земеделци
 

Мярка 4.1 е за модернизация на земеделието, като общата сума за това е половин милиард лева евросредства.

„Тази огромна сума е заложена по мярка 4.1, като тези средства трябва да бъдат разпределени за проекти, подадени в периода от 19 април - 23 юли тази година. В този период земеделските производители са вече на полето и нямат време да кандидатстват по тази мярка, която ще се отвори само веднъж“, коментира още в „Преди всички“ Милтенова.

istock
istock

По думите ѝ има изключително тежки проблеми в сектор плодове и зеленчуци.

„Много административни проблеми, с водоснабдяването, с работната ръка, с реализацията на продукцията на пазара, контактът с търговските вериги. Тези въпроси ги поставяме повече от 10 години и решение на тези проблеми няма. Липсата на работна ръка довежда до намаляване на обработваемите площи и оттам на количествата на плодовете и зеленчуците в България. Свива се и производството на пипер, поясни експертът. И даде още примери:

Мамят ли ни по пазарите с уж "чисти" фермерски продукти

"През 1998 година България произвежда 470 хиляди тона домати, а сега са 148 хиляди през 2018 година, площите са на намалени пет-шест пъти. Преди 90-а година България е произвеждала 40 пъти повече домати, отколкото са и били потребни и всичко е било за износ“, разказа още председателят на Националния съюз на градинарите.

Според Милтенова служебният кабинет трябва да направи някаква бърза и скоростна подкрепа на малките и семейни фирми, в противен случай бизнесът в сектор плодове и зеленчуци до 10-15 години ще се унищожи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg