Рекордно скъп е арпаджикът в началото на пролетния сезон, отчитат търговци. Тази година цената на определени сортове за садене на места надхвърля осем лева за килограм.

Пазарен ден във Вършец. На масите има от плодове и зеленчуци, до сирене, семена и лук за засаждане. Най-голям наплив има за арпаджика.
 
„Цената на лука ми се вижда висока, защото сме с малки пенсии. Въпреки това съм на 86 години и съм си купила един килограм да си насадя, защото два лева е другия лук и той не е качествен, той е за салата, не е за готвене“, споделя Димитрана Гуцина пред Нова телевизия.

Тази година цената на арпаджика е драстично нагоре, коментират клиенти и търговци. Масово лукът за садене в зависимост от сорта се продава между 6,50 и 9 лева за килограм.

Драстично поскъпване на плодове и зеленчуци

„Може би с два лева е нагоре за килограм, цена от производителите. Някъде с два лева са го вдигнали за два месеца. Сред причините за завишената стойност на изкуствения тор, както и труда за производството на този арпаджик“, сподели Иво Христов - продавач.
 

istock
istock

„Тук за две седмици скочи с лев и 50 арпаджикът. Румънците са се научили да купуват от България. На борсата в Първенец масово изнасят нашият лук в Румъния, защото те нямат такъв“, посочи Валентин Методиев, който също е търговец.
 
„За садене си купих един килограм за 7,50 лева. Цената е висока, но навсякъде е такава“, каза Евгения Борисова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase