От днес розопроизводителите могат да кандидатстват за компенсации на щетите, причинени от Covid пандемията. Мярката се прилага за първи път и има бюджет от 2 милиона лева.

Стопаните ще могат да получат до 100 лв. на декар.

Помощта се предоставя под формата на безвъзмездни компенсации за покриване на част от разходите, направени за отглеждане на маслодайна роза.

До 7000 евро подкрепа за засегнати от Covid-19 земеделци

На подпомагане подлежат регистрирани земеделски стопани, които нямат сключени договори за покупко-продажба на розов цвят или имат подписан договор с розоварните, но не са успели да предадат продукцията си в тях.

istock
istock

Приемът на заявления ще се прави в областните дирекции на Фонд „Земеделие“ и ще продължи до 15 октомври, а парите ще бъдат изплатени на розопроизводителите до 5 ноември, уверяват от Фонд „Земеделие“.

70 млн. лева ще получат 50 000 земеделци заради COVID кризата

От земеделското министерство припомнят, че производителите на рози могат да се възползват от подпомагане по още 5 схеми за държавна помощ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg