62% от площите, за които производителите на краставици са поискали субсидия, не отговарят на изискванията, това са констатирали провеки на Фонд "Земеделие".

Краставиците са културата, с която земеделците най-често са се опитвали да измамят държавата, заявявайки подпомагане по схемите за обвързана подкрепа за миналата година, допълват от фонда. 

Плащат на фермери, за да се пенсионират

Фонд "Земеделие" е направил теренни проверки на близо 23 000 хектара, като се оказва, че 16 на сто от тях са наддекларирани площи, което на практика означава, че на тях не е било засадено нищо, въпреки че по документи е трябвало да има зеленчуци.

През 2020 година краставиците и чесънът са ползвани най-често за измами, като 2/3 от площите с краставици и над 40 на сто от площите с чесън са били само заявени, но не и засадени.

istock
istock

Схемата, обвързана с производството, е важна за дребните земеделци, но позволява и лесни измами. Така преди години България стана най-големият производител на тикви в ЕС, тъй като субсидията за тиквите беше по-висока от тяхната себестойност и масово фермерите ги засяха.

Може да не ядем български плодове и зеленчуци след 10 години

В следващите години опит за измами имаше с картофи и домати.

Проверките тази година започват в края на юни, а служебният агроминистър се закани да промени правилата, за да се избегне субсидирането на измамници.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg