По-възрастните фермери във Великобритания ще получат финансов стимул, за да се пенсионират. За целта правителството стартира схема, която е натоварена със задачата да постигне няколко неща – поколенческо обновление и стимулиране на зелените земеделски практики.

Възрастните фермери може да получат еднократно плащане в размер от 50 000 до 100 000 паунда в зависимост от размера на стопанството им, информира Би Би Си.

Според министъра на околната среда Джордж Юстис някои възрастни земеделци са неподатливи на новите „зелени“ методи на производство.
 
В момента по старата система на ЕС земеделските производители получават безвъзмездни средства, базирани главно на количеството земя, която обработват. Така средно един фермер получава около 21 000 британски лири безвъзмездни средства - въпреки че тези, които притежават големи количества земя, като например кралицата, получават повече от половин милион лири всяка година.

Без пари работят 80 на сто от заетите в семейни ферми

Юстис допълва, че системата за отпускане на безвъзмездни средства на ЕС насърчава някои земеделски производители в страната да "избягват поемането на рискове" и да държат земята си, за да събират субсидията. Оттук и нуждата от помощ за по-възрастните фермери да продължат напред.
 
По време на Оксфордската земеделска конференция по-рано тази година министърът на околната среда заяви, че някои ветерани фермери "стоят на пътя на промяната" и се придържат към държавни субсидии.
 

istock
istock

Според Юстис новите участници са в основата на всяка жизнена индустрия и земеделието не прави изключение.
Почти четирима от всеки десетима фермери във Великобритания са на възраст над 65 години. Средната възраст на заетите в земеделието е 59 години. Местна земеделска асоциация потърси мнението на 360 фермери и установи, че три четвърти от тях се интересуват сериозно от предложената схема за пенсиониране.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg