Картофопроизводителите са готови на стачни действия заради спиране на субсидии. Над 2300 от тях ще останат без работа, предупреждават от бранша.
В самоковското село Алино производители са се събрали да изразят притеснението си.

Георги Червенков споделя, че умишлено или не браншът ще бъде затрит. "Обвързаната подкрепа се явява голямо перо от подкрепата. Заради късия вегетационен период и беден почвен състав в Самоковско може да се гледат само картофи. Затова имаме нужда от мерки, които да запазят дейността ни", признава той пред NOVA.

По думите му ръст в цените на картофите не е вариант. "Няма да можем да сме конкурентни на вноса, картофите просто ще седят", казва още Червенков.  Според него в последните години хора "с правилните контакти са избягвали проверките, а от джип са се изспивали пари".

Земеделци мамят със субсидии за краставици

"Можем да измислим указания по мерките, които да филтрират измамниците. Така подкрепата ще фокусирана, а може и да е по-малка, за да не отиват средствата при субсидийни номади", подчертава той.
 

istock
istock

Според друг производител все пак има хипотеза за повишаване цената на картофа на база на цената в Западна Европа. От министерството уточняват, че картофите за нишесте са допустими за подкрепа, но в района се отглеждат само трапезни, затова се търси вариант за нова подкрепа.
 
Производителите споделят, че в момента 65-70 стотинки е добра цена за килограм на едро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg